BFRA Forum

Subscribe to BFRA Forum feed
BFRA Ham radio forum 2021-01-26T21:57:57+02:00 forum.bfra.bg
Updated: 1 hour 24 min ago

Техника, схеми и софтуер • Re: Как правилно да настроим микрофона на IC-7300

Tue, 26/01/2021 - 21:57
Една интересна таблица ми изпрати Веско LZ1HD.
Според JARL, на предаване отклонението на стрелката на SSB, трябва да е между 25% и 30%

73 Mитко

Статистики: Публикувано от LZ3NY — 26 яну 2021, 21:57

Техника, схеми и софтуер • Re: Как правилно да настроим микрофона на IC-7300

Tue, 26/01/2021 - 13:33
Въпросното видео едва ли може да бъде пример за това как да се нагласят микрофонното ниво и степента на компресия в IC-7300. Микрофона използван в клипа е Heil PR-781. Фирмата Heil Sound условно разделя Icom трансивърите на три категории, според необходимото аудио ниво на микрофонният вход. PR-781 вероятно е предназначен за трансивърите от така наречената категория low-gain, при които се очаква по-високо ниво от микрофона. Поставен на трансивър с по-голямо усилване на микрофонния усилвател, се получава претоварване и в случая то може да бъде преодоляно само чрез изключване на компресора, който пък помага за повишаване средната мощност на SSB.
За този модел трансивър Heil препоръчва iCM електретен микрофон.

73 LZ1HD

Статистики: Публикувано от LZ1HD — 26 яну 2021, 13:33

Техника, схеми и софтуер • Как правилно да настроим микрофона на IC-7300

Sat, 23/01/2021 - 20:16
Здравейте
Попадна ми едно интересно видео в QRZ.com и искам да го споделя.
Идеята е как да настроим правилно микрофона на IC-7300, за да получим качествен сигнал и пълна мощност.
https://www.youtube.com/watch?v=uknQU6V ... e=emb_logo
По мои наблюдения, основния повод за масовото разпродаване втора ръка на това бижу, е "малката мощност на SSB".
Същото се отнася и за ic7610.
73! Митко

Статистики: Публикувано от LZ3NY — 23 яну 2021, 20:16

Contests/Състезания • Re: КВ ПЪРВЕНСТВО " МИЛАРА КОНТЕСТ 2016 "

Tue, 19/01/2021 - 19:59
Здр,
Поздравления за всички участници в състезанието
и специални 73 за победителите.

73 Владо/LZ2PL

Статистики: Публикувано от LZ2PL — 19 яну 2021, 19:59

Contests/Състезания • Re: КВ ПЪРВЕНСТВО " МИЛАРА КОНТЕСТ 2016 "

Sun, 17/01/2021 - 20:44
Здравейте , ето и крайното класиране в този линк: https://ua9qcq.com/en/results.php?lang= ... 21&db_mo=0
Благодаря на всички които уважиха МиЛАРА кОНТЕСТ 2021г.

73 LZ1YQ

Статистики: Публикувано от lz1yq — 17 яну 2021, 20:44

Contests/Състезания • Re: Републикански КВ-турнир "БАЛЧИК-ВЪЛНИ-ПРИЯТЕЛИ"

Sun, 17/01/2021 - 01:17
Уважаеми колеги, не се чуваствам обиден нито се сърдя на някого. Също така, надяваме се, че аз не съм обидил някого.
Взех решение да не участвам в състезания още преди 3 години. Честно казано, не знам какво ме подтикна тази година да участвам отново. Може би да се убедя, че не съм направил грешен избор. Мисля, че съм взел правилното решение за себе си.
Нека оттук нататък повече да не разводняваме темата.
Успех на всички в контестите! 73

Статистики: Публикувано от lz2xyz — 17 яну 2021, 01:17

Contests/Състезания • Re: Републикански КВ-турнир "БАЛЧИК-ВЪЛНИ-ПРИЯТЕЛИ"

Sat, 16/01/2021 - 22:51
Колега Милен LZ2XYZ,
имам усещането, че си обиден на някого !?
от дискусията дотук не виждам причина ...
всеки от нас е тръгнал от началото, всеки в даден момент е усещал, че труда му в свободното време е отивал на вятъра.
посоката е важна ... а тя се казва познание !
дали радиолюбителски състезания, дали друга област от радиолюбителството, дали нещо друго изобщо ? ... хобито е контролирана мозъчна (душевна) потребност. на определен етап от живота ни, без хоби не можем да презаредим батериите за следващата работна седмица.
...
никой от нас, с репликите и обясненията си тук не е искал да ти покаже колко и как не става и колко и как няма смисъл. напротив ...
и опасявам се, че изводите и заключенията ти изпреварват твоя собствен анализ и прочит.
в моето училище ни учиха : "знайте, че винаги има начин ... но и знайте, че лесно няма !"
...
дааааа, усеща се, че има нещо, което не е така. споделяш го, появяват се колеги, които явно имат опит и знаят как да ти помогнат.
съвета ми към теб е да не бързаш със заключенията, преди да си разбрал съветите им ... по принцип ... не само за хобито ... без значение, дали ще участваш в предстоящото издание на "Балчик-Вълни-Приятели" или пък което и да е КВ-състезание.
ние не сме голямо общество, но за моя радост и гордост, все пак и все още сме общество ... за радиолюбителското говоря ... и въпреки, че понякога спорим в дискусиите, палим се, изпускаме нервите си и сме конкуренти по контестите, в 99% от случаите сме и приятели, даже и да не се познаваме лично !
...
и накрая, тъй като специално по повод на една от предходните реплики на Цецо LZ2FV днес, се хванах да направя извадка в подкрепа на съвета му, ето и малка статистика като доказателство :

LZ2FL_BWF_stat.jpg

Георги/LZ2FL досега е редовен участник в турнира. и в двете негови издания е работил през целия период. през 2019 г. - само в режим RUN, а през 2020 г. - около 10% от контактите му са проведени в режим "търсене". при което, явно за болшинството от останалите участници е бил откриваем и викан навреме. за 3-те часа на всяко издание, при работа само на телеграф, от 6 възможни контакта е провел максималния брой 6/6 с около половината от участниците. а през второто издание даже е успявал и да намира навреме 6/6 пъти някои от останалите "статични викачи".
...
като гледам списъка с участниците в категории "MIXED" и "CW" от последното издание на "Милара Контест", мисля че ако не 17, то поне 16 от тях биха могли и щяха да те повикат 8/8 пъти, за останалите не гарантирам ... сам прецени, дали не трябва да си "по-открит" или "по-откриваем" за тези, които могат да търсят и го правят на минутата ...
...
не мисли, че ограничението до 100 вата би помогнало на отдалечените райони ... намаляването на мощността би увеличило невъзможните QSO, поне в периода преди залеза.
на твое място бих подходил другияче в разсъжденията: "след като съм отдалечена станция, даваща най-много точки на софийските станции през първите два часа на турнира, дали ако съм RUN, бих могъл да се справя с тяхното "нападение" ? ... кого ли би избрал да вика даден участник, ако има избор между 4, 5 или 6 точки за едно QSO ?"

believe -> try -> enjoy !

Статистики: Публикувано от LZ6AJ — 16 яну 2021, 22:51

Contests/Състезания • Re: Републикански КВ-турнир "БАЛЧИК-ВЪЛНИ-ПРИЯТЕЛИ"

Sat, 16/01/2021 - 19:53
Признавам, много наивно съм мислил, че участвам в състезания. Изясниха се доста неща, които потвърждават решението ми повече да не участвам. Успех в контестите!

Статистики: Публикувано от lz2xyz — 16 яну 2021, 19:53

Contests/Състезания • Re: Републикански КВ-турнир "БАЛЧИК-ВЪЛНИ-ПРИЯТЕЛИ"

Sat, 16/01/2021 - 19:07
.....
Ако всички тези "състезания" са такива каквито са наречени, то тогава условията трябва да са равни и да опират до можене. Така е в истинския спорт. И не съм чул някой да ходи на състезание или олимпиада за кеф.Явно имаме разлика във виждането по доста въпроси...както и да е. Само да уточним, че условията са равни за всички, но няма как да докараш нещата в един задочен контест и то по технически спорт, до такива условия, че всичко да опира само до можене. И не само при нас е така. Нали не твърдиш, че във Формула 1 например всичко е само майсторство на пилота. Има поне още 20 такива спорта...
И ти е време да чуеш, че има и такива, дето участват в състезания за кеф. Аз поне го правя...Но пък не съм чул някой да участва в радиолюбителско състезание за нещо друго, освен за кеф. Ти може би си първия...ще ми обясниш как с огромно неудоволствие правиш връзки защото целта ти е..? Каква?
Желая ти приятна вечер и дано пак се чуваме по контести.
73!

Статистики: Публикувано от lz2fv — 16 яну 2021, 19:07

Contests/Състезания • Re: Републикански КВ-турнир "БАЛЧИК-ВЪЛНИ-ПРИЯТЕЛИ"

Sat, 16/01/2021 - 17:30
И като си тръгнал по наклонената плоскост с точките, вероятно ще предложиш точките на станции от Видин да се намаляват автоматично, щото те са точно толкова далеч от Пловдив, колкото и ти...Отделно да се въведе корекция на резултата в зависимост от ползваната антена. Да се предвиди и корекция по местен QRM. Да се забрани интернета и скимърите...и т.н. Даже не ми е идвало на ум, но явно е доста плашещо.
Явно желаеш състезателите да бъдат при абсолютно равни условия и всичко да опира само и единствено до можене....Ами в реалните контести не става.Ако всички тези "състезания" са такива каквито са наречени, то тогава условията трябва да са равни и да опират до можене. Така е в истинския спорт. И не съм чул някой да ходи на състезание или олимпиада за кеф.

Статистики: Публикувано от lz2xyz — 16 яну 2021, 17:30

Contests/Състезания • Re: Републикански КВ-турнир "БАЛЧИК-ВЪЛНИ-ПРИЯТЕЛИ"

Sat, 16/01/2021 - 17:16
Няма как да напраея по 8 точки с тези 2 станции. Ако аз седя на една честота и те съответно на друга, кой кого ще търси? А те са работили и в Mixed mode. Значи вероятността е още по-малка. Даже LZ2BE се появява в моя лог чак след първия час от началото на състезанието. Зачудих се, тъй като обикновено с него имам най-много връзки в предишни състезания. С тази мощност няма как да не го чуя. ...Повярвай ми, ако си беше стоял на честотата поне по 10 минути на половин час щеше да имаш по 8 връзки не само с LZ2BE...
И като си тръгнал по наклонената плоскост с точките, вероятно ще предложиш точките на станции от Видин да се намаляват автоматично, щото те са точно толкова далеч от Пловдив, колкото и ти...Отделно да се въведе корекция на резултата в зависимост от ползваната антена. Да се предвиди и корекция по местен QRM. Да се забрани интернета и скимърите...и т.н.

Явно желаеш състезателите да бъдат при абсолютно равни условия и всичко да опира само и единствено до можене....Ами в реалните контести не става. Даже и на "Полеви ден" и WRTC...Пробвай Morse Runner. А в реалните контести участвай за удоволствие.

73!

Статистики: Публикувано от lz2fv — 16 яну 2021, 17:16

Contests/Състезания • Re: Републикански КВ-турнир "БАЛЧИК-ВЪЛНИ-ПРИЯТЕЛИ"

Sat, 16/01/2021 - 16:50
Няма как да направя по 8 точки с тези 2 станции. Ако аз седя на една честота и те съответно на друга, кой кого ще търси? А те са работили и в Mixed mode. Значи вероятността е още по-малка. Даже LZ2BE се появява в моя лог чак след първия час от началото на състезанието. Зачудих се, тъй като обикновено с него имам най-много връзки в предишни състезания. С тази мощност няма как да не го чуя.

В по-стар пост изредих няколко варианта. Ако има различен брой точки за близки и далечни области, тогава тези станции от съседни области ще трябва да направят повече връзки по съседски,за да получат точките, равни на тези с по-малкото връзки с по-далчени области. Т.е. ще има някакво равновесие в системата. Разбира се това е на теория. Тук високите мощности не влизат в играта. Само 100 вата.

За да има повече участници, не вярвам някой да се надява, че всички решили да пробват, ще тръгнат да си купуват усилватели, да правят какви ли не антени. Мисля, че повечето останали любители са в градовете. Трудно се разпъва пълноразмерна антена. Даже и един вертикал понякога представлява трудност. Това е факт. Но и те сигурно искат да участват...Отговорът е ясен - когато се подготвят да заповядат.
И какво ще се случи ако в Силистра се появи станция с ACOM200 и ниско монтирана рамка с лек наклон на запад?Няма такава вероятност, освен ако тази станция не е гостуваща. Ако максимумът е до 100 вата, няма смисъл да идва до тук с ACOM200.

Статистики: Публикувано от lz2xyz — 16 яну 2021, 16:50

Contests/Състезания • Re: Републикански КВ-турнир "БАЛЧИК-ВЪЛНИ-ПРИЯТЕЛИ"

Sat, 16/01/2021 - 13:54
...Състезанието е 4 часа. Теоретично за това време с един кореспондент мога да направя връзка да кажем максимум 7 пъти. Не съм правил подробна статистическа извадка на лога, на първо четене откривам 5 връзки с една станция. ..Милене, можеш да направиш 8 връзки теоретично ако работиш само на CW. Аз се питам защо нямаш пълен комплект връзки с близки до теб станции, примерно LZ2BE или LZ4TX. С теб имам 4 връзки, чуваше се слабичко, но не по-слабо от LZ2HM, а с него имам 8...Освен това дали пък не си сменял често честотата и не си стоял на нея когато трябва?
Да, прав си, с твоята техника и от там нямаш шанс, но условията не се пишат за конкретен регион. Отделно от това участието в контест не е само и най-вече за класиране. Тъп въпрос, ако Любо, в пристъп на лудост, приеме за връзки в една област да не се начисляват точки, какво правим със станции от София област или Пазарджик, Кюстендил, Перник...Те ще си бачкат многото станции от София/Пловдив...И какво ще се случи ако в Силистреа се появи станция с ACOM200 и ниско монтирана рамка с лек наклон на запад?

Надявам се да преосмислиш решението си относно контестите.

73!

Статистики: Публикувано от lz2fv — 16 яну 2021, 13:54

Contests/Състезания • Re: Републикански КВ-турнир "БАЛЧИК-ВЪЛНИ-ПРИЯТЕЛИ"

Sat, 16/01/2021 - 13:03
Можем ли да разберем каква е причината за да не участваш повече в контести. Все пак един контест е добър когато има повече участници. Всеки участник е по своему важен, поне за мен е важно.
73! LZ1YQ

Статистики: Публикувано от lz1yq — 16 яну 2021, 13:03

Contests/Състезания • Re: Републикански КВ-турнир "БАЛЧИК-ВЪЛНИ-ПРИЯТЕЛИ"

Fri, 15/01/2021 - 23:17
Не се сърдя на никого. Просто изразих мнение.
"Милара контест" го дадох за пример, че ми е най-пресен. Извинявам се, ако някой се е почувставал засегнат. Не съм имал намерение да противопоставям обсъжданите състезания.
Що се отнася до шума, разбира се, че навсякъде го има. Но това се чува при мен, и аз съм го написал. Вълшебни антени няма. Антената се прави според мястото и условията.
"...Скимери и други разни неща", явно това е част от модернизацията...
Не, не мисля как ще направя 15 връзки за 5 мин., защото повече нямам намерение да участвам в контести. За мен темата е приключена.
Пожелавам успех на всички, които са решили да участват в състезания!

Статистики: Публикувано от lz2xyz — 15 яну 2021, 23:17

Contests/Състезания • Re: Републикански КВ-турнир "БАЛЧИК-ВЪЛНИ-ПРИЯТЕЛИ"

Fri, 15/01/2021 - 22:31
благодаря за споделеното ... на всички, без изключение !

към всички :
1. смятам, че не е редно тук да коментираме условията на други контести, нито пък да сравняваме, противопоставяме (и т.н. контра-действия) един контест на друг ... още повече, разминаващи се във времето, продължителността, условията, поводите, целите и т.н.;
2. за мен, уважението стои в основата на всяка изява - уважение към условията чрез тяхното спазване, уважение към останалите участници чрез спорстсменското поведение, самоуважение от всеки чрез стремеж за по-добро представяне.

по повод на написаното от LZ2XYZ :Отностно контролирането на мощността. Надяваме се, че щом някой е решил да участва, то той ще спазва условията на състезанието. Който иска да лъже, винаги ще намери начин. Въпрос на съвест. историята показва, че надеждите сами по себе си не вършат работа
както и Митаци спомена - "... и не само по нашите ширини !"
който се е хванал да организира нещо, да си мисли как ще следи за изпълнението на поставените от него условия ...
това, според мен, е също вид уважение към труда и отделеното време на всеки участник !
Сметките и теорията са едно, но на практика е съвсем друго.вярно е, съгласен съм !
с показания пример се опитах да демонстрирам гранични условия, т.е. такива при които нещата са нееднакви, но донякъде компенсирани, за три характерни LZ-области от таблица 1... и затова не спестих букви, да изпиша няколко пъти "най-добре представилата се станция ...".
ако е убягнало за някого, то моля за още един прочит !
ще уточня - това не означава, че човешкият фактор няма значение ... напротив ! - той започва оттам насетне... и като така - вижда се, че на практика, в случаите на 40 участника, разликите в края на третия час може и да са нищожни, каквито са в края на примера. но съм сигурен, че при наличие на 60+ участника, нещата ще скочат до няколко стотин точки между най-добре представилите се и следващите ги. защо ли ? по простата причина, че тогава няма, или поне няма да е такова голямо значението на ония участници, чийто труд е отишъл само за локални връзки - в рамките на махалата, града или областта ... без значение на причините за това - кръводаряване, миливати, тел за прани гащи вместо антена или каквато и да е друга причина. техния труд е също труд и без да знаем същинските обстоятелства, не бива да лепим етикет на никого.
Първо - в градски условия зашумеността на ефира е голяма. При мен смущенията на 80м вече са със сила S8-S9. Второ - не всеки има място и възможност да използва пълноразмерна антена на 3,5МХц. През първия час мощните станции пробиват и само неколцина по-слаби се чуват. Сравнявайки логовете и от предишни състезания, няма как да направя за 5 минути 12 връзки, горе-долу резултатът започва още в началото да се движи в съотношение 1:3.Колега Милен,
дали в другите области на 80м няма шум ?
дали пък в по-населените с участници QTH няма и QRM от това, че са "местни" една за друга станции ... с мощи, по-високи от 100 вата ?
нали не мислиш, че е редно да категоризираме участниците на "имащи" и "нямащи" пълноразмерна антена ?
...
сравняваш тазгодишно твое участие с това, преди три години :
за тия години, ти какво направи по отношение на шума си на 80м ?
а мислиш ли как може за 5 минути да направиш не 12, а 13 - 14 - 15 - ... QSO ?

отговорът на последния въпрос е лесен, но се състои от две части :
1. ако редовно тренираш и участваш;
и
2. ако има кого да направиш, т.е. ако и други правят като теб.виж, подхода на Крис :
ако искам да спечеля ще се подготвя дoстатъчно добре за всякакви условия...всеки сам си решава, дали да участва или не.
всеки си има причини или оправдания, аргументи "за" или "против".
но всеки, който има желание да развива нещо, състезателната реалност е най-добрата среда за проби и изпит.
там е ключа ...

успех !

Статистики: Публикувано от LZ6AJ — 15 яну 2021, 22:31

Contests/Състезания • Re: Републикански КВ-турнир "БАЛЧИК-ВЪЛНИ-ПРИЯТЕЛИ"

Fri, 15/01/2021 - 22:01
Милене,
Всички знаеме че всяко състезание има много компоненти.
Познаване перфектно на програмата с която участвуваш в състезанието.
Познаване условията на състезанието.
Оперативност на самия състезател.
Тактика за конкретното състезание.
Апаратура включваща ПА и хубава антена.
Ползване на скимери и други разни неща.
Ако участвуваш за победа , всичко трябва да е на високо ниво.Иначе няма на кого да се сърдиш.
Ако участвуваш на олимпийския принцип тогава може и с дълга жица,QRP и пеши ключ.
С теб имаме 4 връзки по време на "Милара"контест в 12:14, 13:07,13:45 и 15:47GMT.Аз работих от LZ1KPO.Бяхме разделили 30-те минути на два периода-CW и SSB по 15минути.При възможност за осем връзки , ние с теб имаме четири.Не мисля че е от прохождението след като още в началото на състезанието имаме връзка.Просто сме се разминавали.
Между другото имаме 10 станции на CW с по осем връзки и 9станции на SSB с по седем връзки.
Да ти кажа и друго.
Оказва се че с LZ4AE ние нямаме нито една връзка, при положение че е HighPower ,има хубава антена , има 246връзки и run честотата му е била само на 10KHz от нашата .На всичко отгоре сме и приятели.
Така че както казва Крис, участвуваш за кеф , пък ако се получи и призово класиране -супер.
Приятна вечер и надявам се да не съм бил отегчителен с дългия пост .

Статистики: Публикувано от LZ1PM — 15 яну 2021, 22:01

Contests/Състезания • Re: Републикански КВ-турнир "БАЛЧИК-ВЪЛНИ-ПРИЯТЕЛИ"

Fri, 15/01/2021 - 20:32
С удоволствие ще участвам в състезание което е организирано от теб и с условията които си измислил. За мен контеста е за кеф.........ако искам да спечеля ще се подготвя дoстатъчно добре за всякакви условия............

73! LZ1YQПриключих със състезанията!

Статистики: Публикувано от lz2xyz — 15 яну 2021, 20:32

Contests/Състезания • Re: Републикански КВ-турнир "БАЛЧИК-ВЪЛНИ-ПРИЯТЕЛИ"

Fri, 15/01/2021 - 19:51
Здравейте!
Не е никак лесно на организаторите условията да са приемливи за всички!
Затова и ние си избираме къде да участваме!
Милене,чуваше се добре имаме 5 връзки с теб,пропуснах те в началото но не отчаквах,че работиш в контеста!
Успех на всички и успешна година!
73 Алеко

Статистики: Публикувано от Lz3zz — 15 яну 2021, 19:51

Contests/Състезания • Re: Републикански КВ-турнир "БАЛЧИК-ВЪЛНИ-ПРИЯТЕЛИ"

Fri, 15/01/2021 - 19:31
С удоволствие ще участвам в състезание което е организирано от теб и с условията които си измислил. За мен контеста е за кеф.........ако искам да спечеля ще се подготвя дoстатъчно добре за всякакви условия............

73! LZ1YQ

Статистики: Публикувано от lz1yq — 15 яну 2021, 19:31

Pages